Ілюстрація REUTERS

Пекельна свіжість

20:22, 27.06.2021
5 хв.

Сучасна людина, напевно, не уявляє свого життя без того, щоб у спеку вийти з дому, не скориставшись дезодорантом або антиперспірантом. Ми звикли мастити, пшикати, наносити на себе супер-свіжі засоби, лише щоб сховати неприємний запах і не пітніти. Та чи не шкодимо цим собі?

Спочатку варто розібратися, що таке дезодорант, а що – антиперспірант, та як вони працюють. 

Дезодорант лише маскує неприємний запах, однак потових залоз не зачіпає. А от антиперспірант якраз блокує безпосередньо вихід поту назовні, і всі токсини, які містяться у поту, йдуть до лімфовузлів, які поруч.

Лікар-дерматолог Анна Міхайліченко радить обов'язково читати склад засобу, який ви обираєте. Адже потіти для людини – це норма. І за спекотної погоди – життєво необхідно.

Відео дня

«Обирайте без алюмінію, без парабенів, без слів, які складно вимовити», - розповідає вона ТСН.Тижню. 

А от якщо ваш піт дуже їдкий та потієте ви, ну, дуже багато, лікар радить шукати причини всередині організму: «Тут потрібно дивитись на вуглеводний обмін, можливо, є зайва вага, варто перевірити також роботу печінки. Крім того, якщо є хронічний стрес, кортизол, адреналін будуть виходити з потом».

Запах людини може змінюватися не лише від раціону та стану здоров’я. Ви здивуєтеся: чоловіки вважають запах жіночого тіла більш привабливим у ті дні циклу, коли жінка може завагітніти. А у чоловіків рівень тестостерону може поліпшити їхній аромат.

Також вчені Університету Маккуорі з Австралії вважають, що кожна людина має свій унікальний аромат. Можливо, і не варто його так маскувати? А дезодоранти мас-маркету замінити на зроблені власноруч?

«Можна зробити самостійно содовий розчин – чайну ложку соди розвести у воді, налити його у флакончик й мати з собою. Також допомагають здолати піт перекис водню, відвар кори дуба», - розповідає ТСН.Тижню лікар-дерматолог Анна Міхайліченко.

Однак якщо своїми рукам ви не довіряєте, є професіонали, які виготовляють натуральну косметику. І дезодоранти теж.

Співвласниця бренду натуральної косметики Катерина Захарова розповідає ТСН.Тижню про асортимент. І, серед іншого, каже про дезодорант на основі саме соди: «Він сто відсотків захищає від запаху поту. І дає захист на цілий день».

Річ у тім, що сода бореться з бактеріями, які і викликають неприємний запах.

Ілюстрація REUTERS

А ще однієї невеличкої баночки, як запевняють виробники, вистачить взагалі на півроку. Акцент тут – на органічності.

«Для нанесення достатньо буквально пів горошинки. І на ледь вологу шкіру під пахвами його треба нанести, - розповідає ТСН.Тижню Катерина Захарова. – Це дуже дорога річ. Антимікробний екстракт. Він дуже щільний. І вбиває бактерії».

А ще в складі цього дезодоранту - кукурудзяний крохмаль, олії ши, мигдалю, ефірні – грейпфрута і бергамота, а також ментол, який додасть під пахвами холодку. Процес виготовлення виглядає так – масло топлять, додають ментол, а потім решту інгредієнтів. Перемішують та розливають у баночки. І… все!

«Він підходить практично усім. Але є люди, у яких чутлива шкіра під пахвами, в кого є реакція на соду…Може бути подразнення, почервоніння, навіть у вигляді опіку», - розповідає Катерина Захарова.

Втім, для тих, у кого є така реакція на соду, існує ще один варіант натурального дезодоранту. Роблять його з натуральних олій – ши та кокоса, ефірної олії. А допомагає утримувати гарну мікрофлору пробіотик.

«Другий найважливіший компонент, який працює саме з запахом –це цинк з рициновою олією. Це абсолютно натуральний компонент, який прекрасно працює», - розповідає ТСН.Тижню співвласниця бренду натуральної косметики Катерина Осецька.

Фото ua.depositphotos.com

Вартість кожного дезодоранту суттєво відрізняється від мас-маркету – 250 гривень штучка. І тому, що це все ж дезодорант, ви все одно пітнітимете.

Киянка Юлія Довженок розповідає ТСН.Тижню, як постійно відчувала дискомфорт, якщо забула скористатися дезодорантом: «Наприклад, в маршрутці не можеш навіть підняти руку, тому що знаєш, що під пахвами у тебе «потоки»».

Вона вирішила діяти кардинально – придбала антиперспірант, який треба було наносити усього раз на тиждень. І… він подіяв – жодної краплинки поту він не пропускав. Юлія розповідає ТСН.Тижню, що користувалася ним тільки влітку, але з часом… передумала.

«Це не здорово. Адже людина навіщось пітніє. І налякало, що може бути рак», - каже вона.

Однак чи справді антиперспіранти з солями алюмінію можуть бути такими шкідливими, що можуть викликати рак молочної залози?

«Реальної токсичності алюмінію в дезодорантах не доведено. Так само як і не доведено, що користування ними може якось призвести до раку», - переконує ТСН.Тиждень кандидат хімічних наук Гліб Реріч.

Тож для дорослих науково доведених загроз – немає. Здається, це черговий тренд в індустрії косметології. Утім чимало медиків переконані, що антиперспіранти варто обмежити, замінивши їх на дезодоранти, принаймні для підлітків.

Ірина Коваленко, Владислав Лазар, Ігор Сулій, Андрій Тримбач

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся